Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΣ

Ο ΜΗΝΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Όπως συνηθίζει να λέει ο λαός μας: «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνας». Oι καιρικές, όμως, συνθήκες που επικρατούν συνήθως τον Σεπτέμβριο δεν μας επιτρέπουν να το πιστέψουμε! Γιατί, παρ’ όλο που υποτίθεται ότι με την έλευση του Σεπτεμβρίου αρχίζει το φθινόπωρο, κάθε χρόνο φαίνεται ότι ακόμη και σε όλη τη διάρκεια του μήνα το καλοκαίρι καλά κρατεί. Ο καιρός όμως σιγά-σιγά αρχίζει ν’ αλλάζει και να μας προετοιμάζει για τον επερχόμενο χειμώνα. Στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, άλλωστε, ξεκινάει επίσημα και το φθινόπωρο, με την άφιξη του Ήλιου στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του στις 22 του μήνα.
Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης και ο μήνας της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία για μια νέα χρονιά. Από τις αρχές, άλλωστε, του 4ου αιώνα μ.Χ. ο Σεπτέμβριος καθιερώθηκε ως η αρχή του εκκλησιαστικού αλλά και του πολιτικού έτους, επειδή η 1η Σεπτεμβρίου συνέπιπτε με την αρχή της ινδικτιώνος. Ακόμη και σήμερα η Ανατολική Εκκλησία εξακολουθεί να εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως «αρχή της ινδίκτου». Όπως μας πληροφορεί η Μαρίνα Δετοράκη: «Η λέξη ινδικτιών σημαίνει κατ’ αρχήν τον προσδιορισμό του ετήσιου ποσού που έπρεπε να καταβάλλουν οι Ρωμαίοι πολίτες ως φόρο. Συνεκδοχικά, πήρε τη σημασία της οικονομικής χρονιάς, και όταν οι φόροι ρυθμίζονταν με βάση μια περίοδο περισσοτέρων ετών, ινδικτιών ονομάστηκε το σύνολο αυτών των ετών… Κατέληξε έτσι να σημαίνει ένα θεσμοθετημένο κύκλο 15 ετών, συνεχώς επαναλαμβανόμενο (όπως η εβδομάδα ή ο μήνας), που χρησιμοποιήθηκε για τη χρονολόγηση πράξεων και γεγονότων… που τελικά παγιώθηκε ως το δημοφιλέστερο σύστημα χρονολόγησης για τους Βυζαντινούς, και η 1η Σεπτεμβρίου ως η αρχή του έτους τους». Γι’ αυτό, άλλωστε, σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας η 31η Αυγούστου ονομάζεται «κλειδοχρονιά» επειδή «κλειδώνει» (τελειώνει) ο προηγούμενος χρόνος, ενώ η 1η Σεπτεμβρίου ονομάζεται «αρχιχρονιά».
Ο Σεπτέμβριος, όμως, έχει κι άλλες ονομασίες, όπως «Σταυριάτης» ή «Σταυρίτης» λόγω της μεγάλης γιορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 του μήνα. Όπως μας αναφέρει ο Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης: «Η μέρα της γιορτής αυτής σε πολλά μέρη αποτελεί χρονικό σταθμό στις τοπικές αγροτικές και ποιμενικές εργασίες και λαμβάνεται ως η αρχή ή το τέρμα για τις σχετικές συμβάσεις. Αλλά σταθμό αποτελούσε παλαιότερα και για τους ναυτικούς, οι οποίοι τότε σταματούσαν τα μακρινά ταξίδια με ιστιοφόρα, όπως συμβούλευε η παροιμία: “Του Σταυρού, σταύρωνε και δένε”. Στις εκκλησίες μοιράζεται τη μέρα αυτή βασιλικός, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό, που για το λόγο αυτό λέγεται και σταυρολούλουδο… Με το βασιλικό από την εκκλησία και με αγιασμό της ημέρας ετοιμάζεται το νέο προζύμι για όλη τη χρονιά».
Κυρίως, όμως, ο Σεπτέμβριος είναι γνωστός με την ονομασία «Τρυγομηνάς» ή «Τρυγητής». Όπως γράφει, με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη: «Την καθολική και πυρετώδη συμμετοχή της κοινότητας αποδίδει η παροιμιακή φράση “θέρος, τρύγος, πόλεμος”. Η συμμετοχή όλων των κατοίκων του οικισμού αναδείκνυε τον τρύγο σε ευχάριστη εργασία, που συχνά έπαιρνε το χαρακτήρα πανηγυριού… Η μεταφορά των σταφυλιών στο ληνό (πατητήρι, αργαστήρι, καρούτα, πατερό, τραπεζονιά, σκαφόνι κ.ά.) γίνεται με ζώα, με κάρα ή με μηχανικά μέσα, σήμερα πια στα πατητήρια. Το πατητήρι διαφέρει από περιοχή σε περιοχή ως προς το σχήμα και τη χωρητικότητα. Αλλού είναι κτιστή παραλληλεπίπεδη δεξαμενή με κλίση του δαπέδου προς την πλευρά απ’ όπου εξέρχεται ο μούστος, αλλού είναι ένας μεγάλος ξύλινος ή πλεχτός φορητός κάδος, που τοποθετείται κατά το πάτημα πάνω σε κτιστή δεξαμενή (υπολήνιο, αποδοχάρι, δοχειό κ.ά.), μέσα στην οποία ρέει ο μούστος. Το πάτημα των σταφυλιών γίνεται από τους “πατητάδες”. Το γλεύκος (μούστος, απόσταμα, βράσμα, λαγάρι, πρόσυρο κ.ά.) μεταφέρεται και αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα βαρέλια, που έχουν πλυθεί με ειδικά αρωματικά φυτά (σχίνο, μυρτιά, δάφνη κ.ά.) κι έχουν απολυμανθεί με θειάφι ή έχουν ρετσινωθεί. Μέσα εκεί ο μούστος “βράζει”, ζυμώνεται και γίνεται κρασί».
Όπως γράφει και ο Κώστας Κρυστάλλης (1868-1894) στο «Τραγούδι του τρυγητού»: «Αμπέλι μου πλατύφυλλο/ και καλοκλαδεμένο,/ δέσε σταφύλια κόκκινα,/ να μπω να σε τρυγήσω,/ να κάμω αθάνατο κρασί,/ μοσχοβολιά γιομάτο». Ο τρυγητός των αμπελιών και η δημιουργία του κρασιού είναι, άλλωστε, μια πανάρχαια διαδικασία που ανάγεται στην περίοδο της γεωργικής επανάστασης πριν από περίπου 7.000 χρόνια, ενώ και οι αρχαίοι Έλληνες ασχολήθηκαν με την οινοποιία τουλάχιστον από το 1700 π.Χ. Η σχετική μάλιστα μυθολογία για το κρασί, και η σύνδεσή του με το θεό Διόνυσο, είναι ιδιαίτερα πλούσια. Γιατί το κρασί αντιμετωπιζόταν ανέκαθεν όχι μόνο ως βασικό συστατικό της διατροφής, αλλά και της θρησκείας, αφού οι Έλληνες πίστευαν ότι το αίμα του σταφυλιού είναι αίμα του θεού Διονύσου και ότι πίνοντας κρασί μεταλαμβάνουν από το αίμα του θεού.
Η λατρεία του Διονύσου συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Αρχικά, μάλιστα, και μια κάποια καχυποψία απέναντι στο κρασί, όπως αποτυπώνεται σε πολλούς σχετικούς μύθους. Πάρτε, για παράδειγμα, έναν αττικό μύθο που συνδέει τον αστερισμό της Παρθένου με το κρασί. Σύμφωνα με το μύθο αυτό, ο αστερισμός της Παρθένου αντιπροσωπεύει την Ηριγόνη, την κόρη του Ικάριου που πρώτος υποδέχτηκε τον Διόνυσο στην Αττική και από τον οποίο έμαθε την τέχνη να φτιάχνει το κρασί. Στον τόπο που έγινε η συνάντηση εκείνη φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι και η περιοχή ονομάστηκε από τότε Διόνυσος.
Όταν ο Ικάριος προσέφερε το νέο αυτό ποτό στους απλοϊκούς βοσκούς της περιοχής, αυτοί μέθυσαν από το πολύ κρασί που ήπιαν και νόμισαν ότι ο Ικάριος πήγε να τους φαρμακώσει. Γι’ αυτό έπεσαν πάνω του και τον έκαναν κομμάτια. Μόνο όταν ξεμέθυσαν κατάλαβαν το λάθος τους και τον έθαψαν με τιμές κάτω από ένα τεράστιο πεύκο που ο κορμός του έσταζε από τότε ρετσίνα. Στο πεύκο αυτό οδηγήθηκε η Ηριγόνη από την πιστή σκύλα του Ικάριου και από το κλαψούρισμά της κατάλαβε ότι ο πατέρας της ήταν θαμμένος εκεί. Τότε με τη ζώνη της κρεμάστηκε κι αυτή από το ίδιο πεύκο. Ο Δίας αποφάσισε τότε να μετατρέψει τα πρόσωπα του μύθου σε αστερισμούς, βάζοντας τον Ικάριο στον αστερισμό του Βοώτη, την Ηριγόνη στον αστερισμό της Παρθένου και την σκύλα στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός.
Διονύσης Σιμόπουλος, Οι Μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, Γεωτρόπιο Ελευθεροτυπίας, Τεύχος 489 (29 Αυγούστου 2009)

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συμπόσιο Βλάχων στα Γρεβενά

ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΏΝ ΣΥΛΛΌΓΩΝ ΒΛΆΧΩΝ
14 ° Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών
Με θέμα : «Οι Βλάχοι της Γρεβενιώτικης Πίνδου» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου..
2013 και ώρα: 17:30
και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013, στα Ορεινά Γρεβενά στο Ξενοδοχείο «casa la mundi »(αίθουσα συνεδρίων).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
14ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013
13.00-14.30 Αφίξεις, συνέδρων - Εγγραφές
15.00-17.00 Εργαστήρια χορού
Έναρξη 17.30 Εισαγωγή, Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ &.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ

Χαιρετισμοί
Πρόγραμμα Εισηγήσεων
Προεδρείο: Μιχάλης Τρίτος - Μιχάλης Μαγειρίας

17.45: Νικόλαος Ευστρατίου, Καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας,Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., «Οι πρώτοι κάτοικοι της ορεινής Πίνδου».
18.00: Στυλιανή Δρούγου, Αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., «Μια αρχαία πόλη στην Πίνδο».
18.15: Σπυρίδων Σφέτας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., «Το κουτσοβλαχικό ζήτημα στο πλαίσιο των ελληνορουμανικών σχέσεων».
18.30: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., «Οι Βλάχοι της Πελαγονίας».
18.45: Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., «Το κουτσοβλαχικό ζήτημα στην περιοχή της Πίνδου».
19.00: Παναγιώτα Παπανικολάου, υποψήφια διδάκτωρ, «Προβλήματα πολιτιστικής διαχείρισης. Ένας αρχαίος μακεδονικός δρόμος και η διαχρονική ιστορία του».
19.15: Στέργιος Λαΐτσος, Ιστορικός, υπ. Δρ Πανεπιστημίου Βιέννης, «Πριν τα Βλαχοχώρια. Η μεσαιωνική Βλαχική παρουσία μεταξύ της άνω κοιλάδας του Αώου και των πηγών του Βενέτικου».

19.30: Λήξη εργασιών ημέρας

20:00-21:30 Χορευτικές επιδείξεις των Χοροδιδασκάλων των Συλλόγων Μελών της Ομοσπονδίας


Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Έναρξη Εισηγήσεων
Προεδρείο: Μιλτιάδης Παπανικολάου - Ιάκωβος Μιχαηλίδης

10.15: Ζήσης Σκαμπάλης, Αρχιτέκτων, Διευθυντής Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας, «Η υδροκίνηση ως πρωτοπόρα τεχνολογία στα βουνά της Πίνδου»
10.30: Μιλτιάδης Παπανικολάου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. «Οι αγιογράφοι της Σαμαρίνας. Ένα πρωτοποριακό φαινόμενο μαζικής παραγωγής στον 19ο και 20ό αιώνα».
10.45: Αντώνιος Μπουσμπούκης , ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., «Βλάχοι – Αρμάνοι, Κιρατζήδες / Αγωγιάτες»
11.00: Μιχάλης Παλάγκας, Ιστορικός, Μεταπτυχιακός Α.Π.Θ. «Η ελληνική και ρουμανική εκπαίδευση στα βλαχοχώρια των Γρεβενών κατά την
περίοδο της ρουμανικής προπαγάνδας. Μια συγκριτική θεώρηση».
11.15: Γιώργος Σαββανάκης, Ιστορικός, ΔΜΕ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
«Η Ρουμανική προπαγάνδα στο χωριό Περιβόλι. Από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
11.30: Κώστας Φούντας, Kαθηγητής φιλόλογος, πρώην Πρόεδρος της κοινότητας Αβδέλλας Γρεβενών και νυν πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Αβδέλλας, «O Μεγάλος χορός (κόρλου μάρι) και η παραδοσιακή ενδυμασία».
11.45 Δημήτρης Ι. Κωνσταντινίδης, Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Πύλης, τ. Ειδικός Γραμματέας της ΠΟΠΣΒ «Επιχείρηση "Πάνθηρας". Παρουσίαση μέσα από ανέκδοτα αρχεία του γερμανικού στρατού της καταστροφής των βλάχικων χωριών της Πίνδου τον Οκτώβρη του 1943».
12.00: Στέργιος Λαΐτσος, Ιστορικός, υπ. Δρ Πανεπιστημίου Βιέννης «Αναγνώσεις κι αναζητήσεις ταυτότητας. Ένας αιώνας μεταξύ ιδεολογίας και πραγματικότητας στα έργα του ιδρυτή και αποφοίτων του ρουμανικού σχολείου Περιβολίου».
12.15 Ερωτήσεις- Συζήτηση
12.30 Συμπεράσματα - Λήξη εργασιών 14ου Συμποσίου



Επιστημονική Επιτροπή:
Πρόεδρος: Μιλτιάδης Παπανικολάου,
Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.
Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής. Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ιωάννης Κολιόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Σπυρίδων Σφέτας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Νικόλαος Ευστρατίου, Καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.,
Στέργιος Λαΐτσος, Ιστορικός, υπ. Δρ Πανεπιστημίου Βιέννης
Αντώνιος Μπουσμπούκης , Ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ.

ΑΣΤΕΙΑ

Οι 15 καλύτερες ατάκες του ΑΡΚΑ που άφησαν εποχή…+ Εικόνες



Φράσεις του ΑΡΚΑ για πολύ γέλιο, που άφησαν εποχή…


1. ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ.

2. H ΠΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΤΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΙΑ ΦΑΛΑΚΡΟΣ!

3. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ 4 ΛΥΚΟΙ ΚΑΙ 1 ΠΡΟΒΑΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ.

4. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ
ΞΕΡΟΥΜΕ.

5. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΧΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΣΟΛΑΔΑ. ΜΕΤΑ ΘΑ
ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΒΗΞΕΙΣ.

6. Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ.

7. Η ΖΩΗ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ,
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
ΞΕΚΙΝΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΚΑΝΑΛΙΑ.

8. ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ. ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ.

9. ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
ΘΥΜΑΤΑΙ ΦΑΤΣΕΣ.

10. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΛΙΘΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ.

ΕΤΣΙ ΕΝΑΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΝΩ ΕΝΑΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΦΤΩΧΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΗΛΙΘΙΟΣ.

11. Η ΤΥΧΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΑΛΛΑ Η ΑΤΥΧΙΑ ΕΧΕΙ
ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΜΟΝΗ.

12. ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΟ ΠΟΥ
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ.

13. Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ.

14. ΚΑΝΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: ΠΛΥΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ!!

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΔΙΟΓΕΝΗΣ

Οι φακές: μια ιστορία με τον διογένη

Μια μέρα ο Διογένης έτρωγε ένα πιάτο φακές καθισμένος στο κατώφλι κάποιου σπιτιού.
Δεν υπήρχε σ’ όλη την Αθήνα πιο φτηνό φαγητό από ένα πιάτο φακές.
Μ’ άλλα λόγια, αν έτρωγες φακές, σήμαινε ότι βρισκόσουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας...
Πέρασε ένας απεσταλμένος του άρχοντα και του είπε:

«Α, Διογένη! Αν μάθαινες να μην είσαι ανυπότακτος κι αν κολάκευες

λιγάκι τον άρχοντα, δεν θα ήσουν αναγκασμένος…

να τρως συνέχεια φακές».


Ο Διογένης σταμάτησε να τρώει, σήκωσε το βλέμμα και κοιτάζοντας στα μάτια τον πλούσιο συνομιλητή του αποκρίθηκε:

«Α, φουκαρά αδερφέ μου! Αν μάθαινες να τρως λίγες φακές, δεν θα ήσουν αναγκασμένος να υπακούς και να κολακεύεις συνεχώς τον άρχοντα».

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΧΑΡΑΤΣΙ

Από το…. παράθυρο η αύξηση στο χαράτσι, κλείνουν σπίτια στα χωριά….

Εμβρόντητοι έχουν μείνει οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών της Ηπείρου καθώς παίρνοντας στα χέρια τους, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αυτό που διαπιστώνουν είναι η σημαντική αύξηση στο χαράτσι των ακινήτων.
Αύξηση που ανέρχεται στο ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο... Έτσι φέτος θα πληρώσουν αρκετά χρήματα περισσότερα από ότι την προηγούμενη σεζόν!
Ο φόρος ακινήτου ανέρχονταν στα τρία ευρώ και υπολόγιζαν ότι με τη μείωση που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση θα γλίτωναν ένα μικρό τουλάχιστον ποσό.
Όμως η αλλαγή στην τιμή ζώνης έχει ως αποτέλεσμα τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς το χαράτσι από τα τρία ευρώ φτάνει στα τέσσερα ανά τετραγωνικό μέτρο και το συνολικό ποσό ξεπερνά κατά πολύ εκείνο που είχαν πληρώσει τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Ένα σπίτι λοιπόν σε οποιοδήποτε από τα χωριά της Ηπείρου, της φτωχότερης –κατά τους πολιτικούς- περιοχής της Κοινότητας, π.χ. 60 τ.μ., πλήρωσε πέρυσι (2012) «Χαράτσι ΔΕΗ» 180€/χρόνο καθότι η τιμή ζώνης για κτίσματα σε όλα τα χωριά ήταν τρία ευρώ. Για το ίδιο σπίτι φέτος, θα πληρώσει έναντι τεσσάρων ευρώ, όταν το ανώτατο όριο του ειδικού τέλος για αστικές περιοχές ανέρχεται στα πέντε ευρώ.
Έτσι η υποτιθέμενη μείωση όχι μόνο δεν τους αγγίζει αλλά μοιάζει στην κυριολεξία με κοροϊδία καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα νοικοκυριό που θα πληρώσει λιγότερα από πέρυσι.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙΑ


Δείτε μια πανέμορφη φωτογραφία. Πεφταστέρια πάνω απ τα Μετέωρα

Aug 13, 2013
Ένας Ιρανός φωτογράφος, ο Babak Tafreshi κατόρθωσε να απαθανατίσει με τον φακό του μια μοναδική στιγμή. Την αυγουστιάτικη «βροχή» των Περσιδών πάνω από τα πανέμορφα και επιβλητικά Μετέωρα.
Ένα όμορφο φαινόμενο που κάθε χρόνο μας κάνει να σηκώνουμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό, στον τόπο της λάμψης του Ορθόδοξου Ελληνικού μοναχισμού.
Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της NASA.
Για τους γνώστες της βυζαντινής υμνολογίας η φωτογραφία αυτή παραπέμπει στο γνωστό «Ουρανός πολύφωτος η Εκκλησία».
Απολαύστε τη φωτογραφία κάνοντας κλικ πάνω της για να μεγεθυνθεί.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΣΕΙΣΜΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σεισμική δόνηση κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα


ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ


Ασθενής σεισμική δόνηση,σημειώθηκε πριν από λίγο,με επίκεντρο κοντά στο τελωνείο Μαυροματίου Θεσπρωτίας.Αναλυτικά,σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο,η δόνηση είχε μέγεθος 3,5 ρίχτερ και το επίκεντρο της που βρίσκεται μέσα στο Ελληνικό έδαφος,απέχει 27 χιλιόμετρα ανατολικά της Κέρκυρας,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κονίσπολης και 190 χιλιόμετρα Νότια των Τιράνων.Ο σεισμός που ήταν επιφανειακός και είχε εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην επαρχία Φιλιατών Θεσπρωτίας,στην Ηγουμενίτσα και την ανατολική ακτή της Κέρκυρας.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

RADAR

Πέντε νέα ραντάρ μέτρησης της ταχύτητας στο εθνικό οδικό δίκτυο,από την τροχαία Ιωαννίνων!!!

Μονόδρομο αποτελεί για την Τροχαία Ιωαννίνων και για την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, η συνέχιση της πολύ μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια, για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, το Τμήμα Τροχαίας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα τροχαίας του νομού Ιωαννίνων, συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους, κυρίως στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ τον τελευταίο καιρό, την προσπάθεια αυτή έχει ενισχύσει και η τοποθέτηση ραντάρ μέτρησης της ταχύτητας σε πολλά σημεία του εθνικού δικτύου.Ήδη, εδώ και καιρό, ραντάρ λειτουργούν σε σημεία εντός του Λεκανοπεδίου, όπως κοντά στο αεροδρόμιο, προς Ελεούσα, στον δρόμο προς Λυκόστομο, προς Πέραμα και σε σημείο της Εθνικής οδού Ιωαννίνων – Αθηνών.Ωστόσο, η Τροχαία Ιωαννίνων, διαπιστώνοντας πως δεκάδες οδηγοί δεν συμμορφώνονται με τα όρια ταχύτητας, αποφάσισε να τοποθετήσει και νέες κάμερες, σε άλλα επικίνδυνα σημεία του Εθνικού οδικού δικτύου, καθώς, όπως σημείωσε, μιλώντας στο Ioannina TV, ο Διοικητής της Τροχαίας, Χρήστος Πετσινός, δυστυχώς φαίνεται πως η βεβαίωση της παράβασης υπερβολικής ταχύτητας και το βαρύ χρηματικό πρόστιμο, ορισμένες φορές, αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για να συνετιστούν οι οδηγοί.Ο κ. Πετσινός στις δηλώσεις ανέφερε επίσης, πως και στο άμεσο μέλλον, εφόσον χρειαστεί, θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία του Εθνικού οδικού δικτύου, κάμερες μέτρησης της ταχύτητας, ενώ παράλληλα κάλεσε τους οδηγούς να μην αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες καθώς όπως είπε, στα περισσότερα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν αποτελούν την πρώτη αιτία πρόκλησης του ατυχήματος.
Έτσι, μετά από απόφαση της Τροχαίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, εγκρίθηκε η εγκατάσταση και λειτουργία ειδικών ηλεκτρονικών τεχνικών συσκευών ελέγχου ταχύτητας για τη βεβαίωση παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης, πριν από τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι κάμερες.Τα νέα αυτά σημεία είναι τα εξής: Στο 33,8 χλμ. της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλπάκι), στο 35 χλμ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης (στο ρεύμα προς Ιωάννινα), στην αρχή της Ε.Ο. Καλπακίου-Κακαβιάς (στο ρεύμα προς Ιωαννίνων), στο 38,9 χλμ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας (στο ρεύμα προς Ιωάννινα) και τέλος στο 38,6 χλμ. της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας (στο ρεύμα προς Άρτα).

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΣΟΥΡΗΣ


Γ. Σουρής, 1886:Στην Ευρώπη…-(Πάντα επίκαιρος)

Aug 06, 2013
Στην Ευρώπη…
Απόστασε το χέρι μου από το να μουντζώνω
και σάλιο δεν μου έμεινε από το φτύσε φτύσε,
αλλ’ έως τώρα τίποτε μ’ αυτά δεν κατορθώνω,
και σύ, Ευρώπη, μας γελάς και πάντα ίδια είσαι.
Και απορώ, μα το σταυρό, πώς ως αυτή την ώρα
και άλλα δεν μας έστειλες εδώ Θωρακοφόρα.
Προθύμως σας εκάμαμεν εκείνο που ζητείτε
και άν δεν μας πιστεύετε, κοπιάσετε να δήτε
ποία ειρήνη κατ’ αυτάς στο κράτος βασιλεύει
και πώς καθένας ήσυχα γλεντά και χουζουρεύει.
Ήλθε το άντε στάτους κβο με τόσας αναπαύσεις
και άρχισαν να γίνονται διορισμοί και παύσεις.
_Λοιπόν, τί άλλο από μας, Ευρώπη, απαιτείς
κι ακόμη από το λαιμό πιασμένους μας κρατείς;
Θέλεις λοιπόν να ζήσωμε χωρίς πολιτικήν
και ως στρατόν να έχωμε την χωροφυλακήν
κι ουδέ ο ρήτωρ Κωνσταντής ν’ ακούγεται παρλάρων
διά το πραξικόπημα εκείνο των Βουλγάρων;
Εσύ, βρε καγκελλάριε των σαχλο-Γερμανών
σύ εναντίον μας κινείς και γην και ουρανόν
εσύ, διαόλου αλεπού, που ψόφος δεν σε πιάνει
εσύ κρατάς κατάκλειστο το κάθε μας λιμάνι,
και όλα τα καράβια σου εις τα νερά μας στέλλεις,
διότι έτσι αγαπάς, διότι έτσι θέλεις.
Εσύ, βρε καγκελλάριε, εσύ, βρε Μαμελούκε,
εσύ, πανευγενέστατε της Δύσεως Τραμπούκε,
παίζεις και πάλι πρόστυχο και βρώμικο παιχνίδι
και του κυρίου Γλάδστωνος του πάει ριπιπίδι
κι αισθάνεται το βάρος σου ο σβέρκος κάθε ράχης…
αλλ’ έστι δίκης οφθαλμός, που κακό ψόφο νάχεις.
Γ. Σουρής, 1886
(ΑΠΑΝΤΑ ΣΟΥΡΗ εκδ. Γιοβάνη, Δ’ Τόμος)

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΕΛΤΑ

Λουκέτο σε επτά ΕΛΤΑ της Ηπείρου

2
Ο ταχυδρόμος των ΕΛΤΑ δεν θα πηγαίνει γράμματα σε πολλά χωριά και κωμοπόλεις της Ελλάδας. Ο μεγαλύτερος οργανισμός της Ελλάδας, βάσει δικτύου καταστημάτων και πρακτορείων, αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» σε 80 καταστήματα.
Επτά από τα καταστήματα αυτά εξυπηρετούν κυρίως ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες δεν θα ξαναδούν ταχυδρόμο.
Τα ταχυδρομικά γραφεία που βάζουν λουκέτο είναι: Βροσύνας, Δερβιζιάνων, Δολιανών, Κεφαλοβρύσου και Δελβινακίου στο Νομό Ιωαννίνων και Μηλιανών και Αγνάντων στο Νομό Άρτας.
Λόγοι οικονομίας λοιπόν επιβάλλουν να μπει τέλος ακόμη και στη στοιχειώδη εξυπηρέτηση ειδικά ηλικιωμένων που παραμένουν στα χωριά.