Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

«Ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι… των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι». Κ. Παλαμάς

Dec 29, 2013
105 χρόνια μετά ο ποιητής είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.
Το 1908 η Ελλάδα γι άλλη μια φορά είναι ταπεινωμένη. Μετά την πτώχευση του Τρικούπη και τις ήττες, οι δανειστές ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.Ίντριγκες, ψέμματα, φόροι και χαράτσια.
Ο λαός πεινάει. Όχι όπως σήμερα, αλλά σαφώς χειρότερα.
Δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία και ο Κωστής Παλαμάς γράφει το ποίημα «Γύριζε».


Με ποιητική ακρίβεια, μιλάει ευθέως για «την πόρνη Ρωμιοσύνη, τον περίγελο των Ευρωπαίων, τους στέρφους μανταρίνους και το ρωμιό που ξανάσκυψε να γίνει σκλάβος».
Κρίμα που δε διαβάσαμε τους στίχους του στα λεωφορεία…

                                            Γύριζε 
Γύριζε, μη σταθείς ποτέ, ρίξε μας πέτρα μαύρη
ο ψεύτης είδωλο είναι εδώ, το προσκυνά η πλεμπάγια
η Αλήθεια τόπο να σταθή για μια στιγμή δε θάβρη.
Αλάργα. Νέκρα της ψυχής της χώρας τα μουράγια.
Η Πολιτεία λωλάθηκε, κι απόπαιδα τα κάνει
το Νου, το Λόγο, την Καρδιά, τον Ψάλτη, τον Προφήτη
κάθε σπαθί κάθε φτερό, κάθε χλωρό στεφάνι
στη λάσπη. Σταύλος ο ναός, μπουντρούμι και το σπίτι.
Από θαμπούς δερβίσηδες και στέρφους μαναταρίνους,
κι από τους χαλκοπράσινους η Πολιτεία πατιέται.
Χαρά στους χασομέρήδες! Χαρά στους Αρλεκίνους!
Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.
Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα
ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι
κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα
των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι.
Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι
και Μαμμωνάδες βάρβαροι και χαύνοι λεβαντίνοι
λύκοι, κοπάδια, οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι
και οι χαροκόποι αδιάντροποι, και πόρνη η Ρωμιοσύνη!
Κωστής Παλαμάς

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Υγεία πάνω απ’όλα και ας πάρουμε επιτέλους τη ζωή μας στα χέρια μας…για να είναι τα τελευταία δύσκολα


Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ k.koufogiorgos@eleftherotypia.net

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΒΟΤΑ

εκεμβρίου 2013

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Στις 12 Ιουνίου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στα Σύβοτα

Στις 12 Ιουνίου του 2014 θα δέσει στα Σύβοτα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο.Πρόκειται για ένα γεγονός με τεράστια σημασία όχι μόνο για το Νομό Θεσπρωτίας αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο, καθώς αποτυπώνει στην πράξη τις δυνατότητες που έχει η περιοχή να προσελκύσει ένα είδος τουρισμού, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν άγνωστο αλλά αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς στις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου.Η ημερομηνία άφιξης του κρουαζιερόπλοιου ανακοινώθηκε επίσημα από την εταιρία seabourn.Το κρουαζιερόπλοιο seabourn spirit θα ξεκινήσει από τη Βενετία και θα ταξιδέψει μέχρι τη Μύκονο, με πέντε σταθμούς στην ΕλλάδαΣύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας στα πανέμορφα Σύβοτα θα μείνει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.Το ίδιο πλοίο έχει ήδη ανακοινώσει εβδομαδιαίες αφίξεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.Πρόκειται για υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο του οποίου οι τιμές για τους Έλληνες είναι απλησίαστες ακόμη κι αν τα έσοδά τους είναι σε επίπεδο βουλευτικών αποζημιώσεων. Μεταφέρει κατά
κύριο λόγο Αμερικανούς τουρίστες και σίγουρα ανοίγει νέους δρόμους και για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Ηπείρου.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΛΗΣΤΕΙΑ

Έκλεψαν όλες τις οικονομίες γριούλας 104 ετών! Προσοχή στις ομάδες Ρομά που οργώνουν τα χωριά

Σπίτια ηλικιωμένων είχε στοχοποιήσει ομάδα Ρομά το τελευταίο διάστημα. Οι αναφορές για τέτοιες επισκέψεις που είχε δεχθεί η Αστυνομία ήταν πολλές και από διαφορετικά σημεία του Νομού.
Κάποιοι από τους πολίτες ήταν προσεκτικοί στις επισκέψεις αυτές. Άλλοι όχι τόσο όσο έπρεπε, με αποτέλεσμα οι Ρομά να βρίσκουν το χρόνο και τον τρόπο και να αδειάζουν τα σπίτια!
Κάτι τέτοιο έκαναν και στο Ωραιόκαστρο Πωγωνίου.

Θύμα αυτή τη φορά ήταν μία γριούλα, ετών 104!
Το σπίτι της επισκέφθηκαν τρεις γυναίκες. Με τη μέθοδο της απασχόλησης κατάφεραν να πάρουν το ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ, όλες τις οικονομίες που είχε η 104χρονη και στη συνέχεια να επιβιβαστούν σε ΙΧ αυτοκίνητο όπου τις περίμεναν δύο άνδρες συνεργοί τους.
Αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, εντόπισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι πέντε δράστες και τους προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου, όπου αναγνωρίσθηκαν από την παθούσα και συνελήφθησαν.
Οι δράστες εντοπίστηκαν στο 9ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Καλπακίου - Κακαβιάς, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων.
Συνολικά συνελήφθησαν πέντε ημεδαποί Ρομά, τρεις γυναίκες, ηλικίας 45, 47 και 43 ετών και δύο άντρες, ηλικίας 25 και 26 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.
Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι σε βάρος της 43χρονης εκκρεμούσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης 10 μηνών για κλοπή και απόπειρα κλοπής κατ' εξακολούθηση, ενώ σε βάρος της 45χρονης εκκρεμούσε το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μας, συνεπεία δικαστικής απόφασης.
Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους στην τέλεση και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τοπίο στην ομίχλη…

Πυκνή ομίχλη καλύπτει την πόλη από τα ξημερώματα


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πυκνή ομίχλη καλύπτει την πόλη των Ιωαννίνων από τα ξημερώματα Ιδιαίτερα στις πιο χαμηλές περιοχές η ορατότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη . Συνιστάται σε οδηγούς και πεζούς να κινούνται με μεγάλη προσοχή στο οδόστρωμα.Δείτε από τις  φωτογραφίες του epirusgate,την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα Γιάννενα:


Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ

Η αιθαλομίχλη «σκέπασε» τα Γιάννενα!!!

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στα Ιωάννινα καθώς από τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής πυκνό νέφος αιθαλομίχλης καλύπτει την πόλη.Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε συνδυασμό με την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να αγοράσουν πετρέλαιο, είχε σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι να επιλέξουν να ανάψουν τζάκια και ξυλόσομπες για να ζεσταθούν.Πολίτες των Ιωαννίνων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης λένε πως αισθάνονται ενοχλήσεις στο λαιμό και ορισμένοι δυσφορία.Ο καθηγητής της Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παύλος Κασωμένος ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό πόσα μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων έχουμε στην ατμόσφαιρα, διότι ο σταθμός μέτρησης βρίσκεται σε συντήρηση, ωστόσο υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση από αυτό που φαίνεται.Ο καθηγητής συνιστά σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολίτες να
αποφεύγουν την ώρα της έξαρσης του φαινομένου να κυκλοφορούν για πολλή ώρα στο δρόμο, ειδικά οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.​

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

Ορισμένα από τα σημαντικότερα λόγια του Νέλσον Μαντέλα

«Από την πλευρά μου έχω κάνει την επιλογή μου. Δεν θα εγκαταλείψω τη Νότια Αφρική, ούτε θα παραιτηθώ. Μόνο μέσω κακουχιών, θυσιών και μαχητικής δράσης μπορεί θριαμβεύσει η ελευθερία. Ο αγώνας είναι η ζωή μου. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ελευθερία μέχρι το τέλος των ημερών μου», είχε δηλώσει ο Νέλσον Μαντέλα στις 26 Ιουνίου 1961 στο Νοτιοαφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο.
«Στη διάρκεια της ζωής μου έχω αφιερώσει τον εαυτό μου στον αγώνα του αφρικανικού λαού. Έχω αγωνιστεί εναντίον της κυριαρχίας των λευκών και έχω αγωνιστεί ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Έχω στην καρδιά μου το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα συμβιώνουν αρμονικά με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό που ελπίζω να ζήσω αρκετά ώστε να το δω να υλοποιείται. Αλλά, Θεέ μου, αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω», είχε πει κατά τη διάρκεια της δίκης του στις 20 Απριλίου του 1964.
«Στέκομαι εδώ μπροστά σας όχι ως προφήτης αλλά ως ταπεινός υπηρέτης του λαού. Οι ακούραστες και οι ηρωικές σας θυσίες έχουν καταστήσει δυνατό για εμένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Για τον λόγο αυτόν εναποθέτω τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου στα χέρια σας», είχε δηλώσεις στις 11 Φεβρουαρίου 1990 όταν απελευθερώθηκε από τη φυλακή.
«Η ώρα για την επούλωση των πληγών έχει έρθει… η στιγμή για να γεφυρωθεί το χάσμα που μας χωρίζει έχει έρθει. Η ώρα να χτίσουμε βρίσκεται στα χέρια μας», είχε πει κατά την ορκωμοσία του ως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής στις 10 Μαΐου 1994.
«Κανείς δεν γεννιέται μισώντας τον πλησίον του εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του ή του παρελθόντος ή της θρησκείας. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μάθουν να μισούν, μπορούν να μάθουν και πώς να αγαπούν, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά από ότι το αντίθετό της», ανέφερε στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Long Way To Freedom.
«Αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουμε ζήσει. Η διαφορά έχουμε κάνει στις ζωές των άλλων είναι που καθορίζει τη σημασία της ζωής που ζούμε».
«Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η γνώση και η πληροφόρηση έχουν κάνει τεράστια άλματα, αλλά εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία στη μάθηση. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η πανδημία του AIDS απειλεί την ίδια τη δομή της ύπαρξής μας. Ωστόσο, εμείς ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για όπλα και όχι για τη θεραπεία και την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του HIV. Είναι ένας κόσμος όπου η ελπίδα και οι δυνατότητες μπορούν να θριαμβεύσουν. Είναι επίσης ένας κόσμος γεμάτος απελπισία, ασθένειες και πείνα», είχε πει κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 2 Ιουλίου 2005.
«Την τελευταία ημέρα της ζωή μου θέλω να ξέρω ότι όσοι αφήνω πίσω μου θα πουν: «Ο άνθρωπος που κείτεται εδώ έκανε το καθήκον του για τη χώρα και το λαό του», είχε δηλώσει το 1999