Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Βούλιαξε το Μέτσοβο στο Αντάμωμα Βλάχων

ANTAMOMA 29Με τον Τρανό Χορό κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Μέτσοβο και τη Μηλιά, στο πλαίσιο του 30ου Ανταμώματος Βλάχων.
Οι εκδηλώσεις είχαν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια δράσης και προσφοράς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και παράλληλα τριάντα ανταμώματα των απανταχού βλαχόφωνων.
ANTAMOMA2
Πρόκειται για την κορυφαία ετήσια εκδήλωση, η οποία έφερε για ένα τριήμερο στο Μέτσοβο και τη Μηλιά πάνω από οκτώ χιλιάδες επισκέπτες. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο δύο χιλιάδες ήταν οι χορευτές, που πήραν μέρος στις τριήμερες εκδηλώσεις.
ANTAMOMA3Ο Τρανός Χορός έγινε σε ένα πανέμορφο οροπέδιο της Μηλιάς και ήταν εκεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η βουλευτής Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου, ο Δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κώστας Τζαφέας, εκπρόσωποι φορέων, πλήθος κόσμου και βέβαια βλάχοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό.
ANTAMOMA4

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον Κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ξεκίνησε το Θερινό Ηλιοστάσιο

Ξεκίνησε το Θερινό Ηλιοστάσιο
Ξεκίνησε το θερινό ηλιοστάσιο
Το καλοκαίρι μπορεί να έχει ξεκινήσει ουσιαστικά εδώ και αρκετές ημέρες, όμως τυπικά σήμερα 21 Ιουνίου είναι η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα, στις 13:51 ξεκινησε το θερινό ηλιοστάσιο που θα σημάνει και την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού από αστρονομικής πλευράς.
Στις βορειότερες χώρες, όπου οι μεταβολές της πορείας του ήλιου είναι ευκολότερα αντιληπτές από ό,τι στην Ελλάδα, οι σχετικές τελετές επικρατούσαν από τη χαραυγή ήδη του πολιτισμού.
Το αρχαιότερο ίσως σχετικό μνημείο είναι το Στόουνχεντζ στη Μεγάλη Βρετανία.
Τι είναι ηλιοστάσιο;
Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.
Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο ψηλότερο ή στο χαμηλότερο σημείο (ετήσιο ) του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.
Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το Καλοκαίρι-Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (το Χειμώνα-Xειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.
Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.
Εξίσου ορθό ετυμολογικώς είναι και το συνώνυμο «ηλιοτρόπιο» (βλ. παρακάτω, Πολιτιστικές επιδράσεις και λαογραφία). Με την ευρύτερη σημασία, ο όρος «ηλιοστάσιο» σημαίνει και την ημέρα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο.
Τα ηλιοστάσια, όπως και οι ισημερίες, συνδέονται αναπόσπαστα με τις εποχές του έτους. Σε κάποιες χώρες ή γλώσσες θεωρείται ότι αρχίζουν ή διαχωρίζουν τις εποχές, ενώ σε άλλες θεωρούνται τα κέντρα τους.
Τα ηλιοστάσια συμβαίνουν και για τους άλλους πλανήτες. Ορίζονται αντίστοιχα ως οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες ο άξονας περιστροφής του πλανήτη εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά του πλανήτη γύρω από αυτόν.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

14

ΠΡΟΣΟΧΗ:κάμερες ραντάρ στο εθνικό οδικό δίκτυο Ιωαννίνων- Αντιρρίου!!!

Δείτε αναλυτικά τα σημεία που τοποθετήθηκαν 

Μονόδρομο αποτελεί για την Τροχαία Εθνικών Οδών,η συνέχιση της πολύ μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια, για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, στο Εθνικό οδικό δίκτυο.Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα τροχαίας συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους, κυρίως στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ τον τελευταίο καιρό, την προσπάθεια αυτή έχει ενισχύσει και η τοποθέτηση ραντάρ μέτρησης της ταχύτητας σε πολλά σημεία στο εθνικό οδικό δίκτυο Ιωαννίνων- Αντιρρίου!!!
Τα σημεία στα οποία τοποθετήθηκαν τα ραντάρ είναι τα εξής:
Από Αντίρριο προς Αμφιλοχία
Στο Ευηνοχώρι στο 23 χιλιόμετρο, λίγο πριν από τη γέφυρα του Ευήνου
Στον κόμβο του Αγίου Συμεών στο 31,1 χιλιόμετρο
Στην περιοχή Φραγκουλέϊκα στο 52,6 χιλιόμετρο
Από Αντίρριο προς Αμφιλοχία, στο 35,8 χιλιόμετρο, στο 32 χιλιόμετρο και στο 22,5 χιλιόμετρο.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Πρόγραμμα 30ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων

Μέτσοβο 27,28, και στη Μηλιά Μετσόβου 29 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΕΤΣΟΒΟ
20:30 Εκδήλωση: Βλαχόφωνος Ελληνισμός και Εθνική Παλιγγενεσία. Δρώμενα του Συλλόγου Βλάχων Ν.Σερρών ο "Γεωργάκης Ολύμπιος"

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΕΤΣΟΒΟ
18:00 Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΗΛΙΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ
10:15 Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σάββατο 28 Ιουνίου 2014
Α. Ημερίδα: 30 χρόνια Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων
Αίθουσα συνεδρίου ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ
Ώρα έναρξης: 11.30 πμ
Μέρος πρώτο: Αναδρομή στο παρελθόν της ΠΟΠΣΒ
Θέμα: "1984-2014: 30 Χρόνια Αντάμωμα - 30 χρόνια ζωής και δράσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων"
Εισηγητές οι τ. πρόεδροι ΠΟΠΣΒ: Κιλιπίρης Φώτιος, καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Αδάμ Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός Διευθυντής Γυμνασίου Μαυροχωρίου Καστοριάς
Μέρος δεύτερο: Από τη «Χώρα Μετσόβου»
Τρίτος Μιχαήλ, καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας, κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ. « Μετσοβίτες Διδάσκαλοι του Γένους »
Σιούλης Τριαντάφυλλος Δρ. Βυζαντινή ς Αρχαιολογία ς Σχολικός Σύμβουλος ΔΕ, « Η ξυλογλυπτική τέχνη στο Μέτσοβο και οι Μετσοβίτες ταλιαδόροι »
Λαΐτσος Στέργιος, ιστορικός/ερευνητής, Πανεπιστήμιο Βιέννης «Το όνομα του Μετσόβου»
Β. Εκδήλωση για παιδιά με θέμα: «Ζωγραφίζοντας το Αντάμωμα των Βλάχων»
Παιδικό Εργαστήρι Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ
Ώρα 14.00-16.00 μμ.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Στο Μέτσοβο το φετινό 30ο Αντάνωμα των Βλάχων

Θα γεμίσει επισκέπτες το τριήμερο 27-29 Ιουνίου

Στο βλαχόφωνο Μέτσοβο θα πραγματοποιηθεί φέτος το καθιερωμένο 30ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 27 μέχρι και την Κυριακή 29 Ιουνίου με το αποκορύφωμα τον Τρανό Χορό "Κόρλου Μάρι" που παραδοσιακά γίνεται το πρωί της Κυριακής, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τη μεγαλύτερη γιορτή του βλαχόφωνου ελληνισμού. Το ετήσιο, τριήμερο, Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, αποτελεί τη κορυφαία εκδήλωση της Ομοσπονδίας και είναι μια μεγάλη γιορτή του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, με δεδομένη την Πανελλήνια εμβέλεια της, το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των εκδηλώσεων, τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού, και την αυθεντική παρουσίαση της πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης των Βλαχοφώνων Ελλήνων. Σε αυτό, πέρα από το σύνολο των Συλλόγων - μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, συμμετέχουν και χιλιάδες Έλληνες από όλη την χώρα οι οποίοι έχουν Βλάχικη καταγωγή, καθώς επίσης και Βλαχόφωνοι Έλληνες της Διασποράς.

Απόδραση στο γραφικό ψαροχώρι της Σαγιάδας

Αποτελούσε προορισμό κρουαζιέρας των Ευρωπαίων πριν από 120 χρόνια!!!

Γράφει η Μαίρη Τζώρα

H Σαγιάδα, στη Θεσπρωτία, είναι ένα γραφικό και ήσυχο ψαροχώρι, μακριά από την πολυκοσμία, δίπλα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, που Ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες ανέδειξαν το τέλος του 19ου αιώνα, ως προορισμό κρουαζιέρας εκείνης της εποχής, στο Ιόνιο.Από την εφημερίδα η "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ", με ημερομηνία 26-1-1901, στην 2η σελίδα, πληροφορούμαστε ότι στο λιμάνι της Σαγιάδας, από το 1893, μια φορά τη βδομάδα προσέγγιζε ατμόπλοιο μιας αυστριακής ναυτιλιακής εταιρείας, που έκανε κρουαζιέρα αναψυχής, ενώ στην ακτή είχε εγκαταστήσει και ναυτικό πράκτορα. Η μεταφορά των τουριστών στην ακτή από το ατμόπλοιο, γινόταν με βάρκες ενώ οι κρουαζιέρες γίνονταν μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.Μάλιστα στην περίφημη σειρά με τις χρωμολιθόγραφες κάρτες της Purger & Co., αποτυπώνονται τοπία και από το Σκάλωμα της Σαγιάδας, που τραβήχτηκαν πάνω από το ατμόπλοιο. Ο Μιχάλης Πασιάκος που ζει στη Σαγιάδα και ασχολείται με την ιστορική έρευνα γύρω από την ιδιαίτερη πατρίδα του, «ανακάλυψε» ορισμένες κάρτες στο Ζάγκρεπ της Κροατίας και όπως μας είπε, ο πωλητής θεωρούσε ότι πρόκειται για περιοχή της
Τυνησίας, γεγονός που αποτελεί μια απόδειξη ότι το όνομα είναι αραβικό.Η Σαγιάδα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας, είναι ένα νέος οικισμός που δημιουργήθηκε μετά το 1943, όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν την άλλοτε σημαντική για τη γεωγραφική της θέση, κωμόπολη, την Παλαιά Σαγιάδα και οι κάτοικοι της, αναγκάστηκαν να κατέβουν κοντά στο λιμανάκι της περιοχής, το Σκάλωμα.Το Σκάλωμα, είναι περισσότερο γνώριμο σε όσους κάνουν διακοπές με σκάφη αναψυχής στο Ιόνιο, γιατί στα ταβερνάκια που λειτουργούν πάνω στην λιθόστρωτη λωρίδα στεριάς που μπαίνει μέσα στην θάλασσα, πάντα θα γευτούν, φτηνό φρέσκο ψάρι και νόστιμα θαλασσινά.Ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της Παλιάς Σαγιάδας έχει σήμερα να δείξει στον επισκέπτη, αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και μία πανοραμική θέα στο Ιόνιο.Ο επισκέπτης θα περπατήσει σε λιθόστρωτα καλντερίμια, σε αλώνια, θα θαυμάσει παλιές εκκλησίες και οικήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χρειάζονται μόνο 10 λεπτά με το αυτοκίνητο για να φτάσεις από το Σκάλωμα στον παλιό οικισμό που στέκει στην πλαγιά του ομώνυμου βουνού από την αρχαιότητα.Δίπλα από το λιμανάκι, στο Σκάλωμα, η λωρίδα της στεριάς δημιουργεί μια μικρή λιμνοθάλασσα, όπου πριν λίγα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής ανακάλυψαν τις ιαματικές ιδιότητες της λάσπης του βυθού, όμως η προσπάθεια αξιοποίησης δεν έχει αποτέλεσμα.Σε απόσταση λίγων μόλις λεπτών από την Σαγιάδα απλώνονται οι δύο παραλίες της, το Κεραμίδι και το Στροβίλι. Το Κεραμίδι είναι μια μικρή οργανωμένη παραλία με δένδρα, βότσαλο, ψιλή άμμο και κρυσταλλένια νερά. Η παραλία Στροβίλι, βρίσκεται στα πόδια του ομώνυμου λόφου, που μπαίνει στην θάλασσα και στην κορυφή του βρίσκονται απομεινάρια μεσαιωνικού κάστρου.Ο τόπος, λόγω της σπουδαίας γεωπολιτικής θέσης του, «κουβαλάει» μία πολυτάραχη ιστορία. Μέχρι το 1479 ήταν η La Bastia των Ενετών, που κυριαρχήθηκε από τους Τούρκους. Τότε, η περιοχή αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον σημαντικά λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο λειτούργησε και Γαλλικό προξενείο. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στη Σαγιάδα συναντήθηκε ο Αλή Πασάς μ Γάλλους διπλωμάτες, μετά τη συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο, προκειμένου να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των τουρκικών εμπορικών πλοίων από τα στενά της Κέρκυρας.Η περιοχή της Σαγιάδας, είναι τόπος που δεν έχει ακόμη αγγίξει η τουριστική ανάπτυξη, γι αυτό και δεν υπάρχει ξενοδοχείο, παρά ελάχιστα καταλύματα για διανυκτέρευση.Εκεί συναντήσαμε λίγους τουρίστες από τη Γερμανία με τροχόσπιτα, ενώ τα πιο κοντινά ξενοδοχεία βρίσκονται στους Φιλιάτες και στην Ηγουμενίτσα, απόσταση 8 και 20 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Η γαλήνη του τοπίου, το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου και το μικρό λιμανάκι, το Σκάλωμα, με τα θαλασσοδαρμένα πολύχρωμα καΐκια, αποτελούν απόλυτο καταφύγιο για ημερήσια απόδραση.