Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΕΙΚΟΝΕΣ

Θρησκευτικά κειμήλια της Ηπείρου εντοπίστηκαν να πωλούνται στη Γερμανία

Σε γκαλερί στο Ντίσελντορφ

Σε γκαλερί στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, εντοπίστηκαν, πρόσφατα, να πωλούνται κλεμμένες εικόνες από τα μοναστήρια και τους ιερούς ναούς της Ηπείρου. Η αποκάλυψη έγινε ύστερα από τηλεφώνημα που δέχθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου, λόγω ανάρτησης φωτογραφιών των κλεμμένων εικόνων από μοναστήρια και ιερούς ναούς, στην επίσημη ιστοσελίδα της γκαλερί.Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένα κειμήλια φέρεται να αγοράστηκαν από κάποιον Ρώσο, ο οποίος τα δώρισε σε εκκλησία της πατρίδας του. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια εντοπισμού κλεμμένων εικόνων σε γκαλερί του Άμστερνταμ και του Λονδίνου. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης κάνει λόγο για περίπου 600 κειμήλια τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή αρχαιοκάπηλων.Το μπαράζ της «ιερής» λεηλασίας, ειδικά στα χωριά του Ζαγορίου, έγινε την τετραετία 2006- 2010. Ενδεικτικά, από την ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο, άγνωστοι, το 2007, αφαίρεσαν εικόνες, βημόθυρα, ακόμη και λειψανοθήκες. Τον Φεβρουάριο του 2008, στόχος αρχαιοκαπήλων έγινε ο ιερός ναός Γενεσίου Θεοτόκου στους Δραμεσιούς, από όπου αφαιρέθηκαν το τέμπλο, εικόνες και σταυροί. Τον Οκτώβριο του 2009, εκλάπησαν εικόνες από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα, στο Βίκο Ζαγορίου. Τον Δεκέμβριο του 2009, από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουκουλίου, πέρασαν στα χέρια ιερόσυλων εξαπτέρυγα, εικόνες και βημόθυρα. Το 2011, εκλάπησαν εικόνες από τον Προφήτη Ηλία στο Δεσποτικό.Το εγχείρημα της ανάρτησης των εικόνων και των κειμηλίων στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας έχει φέρει αποτέλεσμα, όπως εξηγεί ο κ. Καχριμάνης.«Δεχθήκαμε, από τη στιγμή που αναρτήσαμε στο διαδίκτυο τις κλεμμένες εικόνες, διάφορες πληροφορίες. Το 2010, εντοπίστηκε μία εικόνα που ήταν κλεμμένη από ιερό ναό στο
Κουκούλι. Στη συνέχεια, το 2011, μας ενημέρωσαν ότι σε γκαλερί στο Λονδίνο, πωλείται μία εικόνα από την Καλωτά, μετά βρήκαμε και άλλες. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί στο Λονδίνο είχε 50- 60 εικόνες. Μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, την υπόθεση ανέλαβε η ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο και, σε συνεργασία με τη Σκότλαντ Γιάρντ, έκανε σπουδαία δουλειά. Ήδη, από αυτές τις εικόνες γύρισαν πίσω 18. Στη συνέχεια, μας ειδοποίησαν ότι εντόπισαν ακόμη δυο εικόνες, σε γκαλερί της Ολλανδίας, στο Άμστερνταμ. Εκεί, πωλούνταν, συνολικά, 19 κλεμμένες εικόνες από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι».Ο περιφερειάρχης Ηπείρου πιστεύει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο κύκλωμα, με δομή και συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες αναλαμβάνουν την αρπαγή, τη μεταφορά και την προώθηση των κειμηλίων στο εξωτερικό. Η ογκώδης δικογραφία, που σχηματίστηκε ύστερα από πολυετείς έρευνες των αρμόδιων Αρχών σχετικά με τη λεηλασία στα μοναστήρια και ναούς της Ηπείρου, βρίσκεται στα χέρια ανακριτή.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

Αρχαία ελληνικά ανέκδοτα

Nov 21, 2013
Τα αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα είναι πνευματώδη και διδακτικά. Μας χαρίζουν το γέλιο αλλά εκφράζουν και το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα στην πιο χαριτωμένη μορφή του.
Διαβάστε μερικά:
Είπε κάποιος στον Αρίστιππο ότι η Λαΐδα δεν τον αγαπά, αλλά προσποιείται ότι τον αγαπά. Ο Αρίστιππος απάντησε:
«Ούτε το κρασί ή το ψάρι με αγαπούν, εγώ όμως τα απολαμβάνω».
Ένας άντρας είπε στην ερωτομανή γυναίκα του:
«Τι θέλεις να κάνουμε, να φάμε ή να κάνουμε έρωτα».
Εκείνη του είπε:
«Ό,τι θέλεις, ψωμί πάντως δεν έχουμε».
Είπε κάποιος στον Διογένη:
«Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία».
Και ο φιλόσοφος απάντησε:
«Κι εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους».
Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος της εποχής εξετάζει το μάτι μιας κοπέλας. Ο  Διογένης τον βλέπει. Ξέρει ο Διογένης ότι ο Διδύμων είναι τύπος ερωτίλος, κοινώς γυναικάς. Και του λέγει «Πρόσεξε Διδύμωνα, μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, φθείρεις την κόρην».
Επαινούσαν μερικοί μπροστά στον Άγη τους Ηλείους, γιατί ήταν πολύ  δίκαιοι κριτές στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Άγης ρώτησε με απορία:
- Και είναι τόσο σπουδαίο το ότι οι Ηλείοι μια φορά στα τέσσερα χρόνια γίνονται δίκαιοι;
Ένας πατέρας ζήτησε από τον Αρίστιππο να διδάξει τον γιο του. Ο φιλόσοφος ζήτησε αμοιβή 500 δραχμές. Ο πατέρας θεώρησε υπερβολικό το ποσό.
-«Με τόσα χρήματα», είπε, «θα μπορούσα να αγοράσω ένα ζώο».
-«Αγόρασε», είπε ο Αρίστιππος, «κι έτσι θα έχεις δύο».
Ο Διογένης ζητούσε ελεημοσύνη απο ένα άγαλμα. Όταν τον ρώτησαν γιατί
κάνει κάτι τέτοιο απάντησε:
- Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι απο την αναισθησία των ανθρώπων.
Παρακινούσαν τον Φίλιππο τον Μακεδόνα να εξορίσει κάποιον που τον κακολογούσε. Ο Φίλιππος απάντησε:
- Δεν είστε καλά! Θέλετε να τον στείλω να με κατηγορεί και σ’ άλλα μέρη;
Ένας φαλακρός έβριζε τον Διογένη. Ο φιλόσοφος γύρισε και του είπε:
«Δεν σου ανταποδίδω τις βρισιές, αλλά θα ήθελα να πω ένα «μπράβο» στις  τρίχες σου, γιατί απαλλάχτηκαν από ένα κακορίζικο κεφάλι».
Ρώτησε κάποιος τον Αντισθένη τι είδους γυναίκα θα ήταν κατάλληλη για γάμο. Ο φιλόσοφος του είπε:
«Το πράγμα είναι δύσκολο. Αν παντρευτείς ωραία, θα την έχεις με άλλους κοινή, αν άσχημη, θα είναι σαν να σου επέβαλαν ποινή».
Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον έβριζαν. Ο φιλόσοφος απάντησε: «Καθόλου δεν με νοιάζει. Όταν είμαι απών, δέχομαι  ακόμα και να με μαστιγώνουν».

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι Βλάχοι στη Γερμανία

Με πλούσιες κι ελπιδοφόρες εμπειρίες από τις επαφές με την Ομογένεια και από την ομογενειακή ζωή επέστρεψε η...
ελληνική αποστολή της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας από το ταξίδι της στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία όπου πραγματοποιήθηκε η 5η Συνδιάσκεψη της Αμφικτιονίας.

Οι εργασίες της 5ης Συνδιάσκεψης έλαβαν χώρα στο «Bootshaus Burgel Restaurant - Biergarten – Festsaal», am Maingarten στη Φρανκφούρτη το Σάββατο 2 Νοέμβριου 2013 με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ελλήνων Βλάχων Όφενμπαχ - Φρανκφούρτης, του Συνδέσμου Κεφαλοβρυσιτών Γερμανίας, του Πανελλήνιου Βλάχικου Συλλόγου AUGSBURG und SCHWABEN και του Συλλόγου Κοκινοπλιτών Μονάχου, μεγάλου αριθμού ομογενών και της ελληνικής αποστολής.
Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη κ. Ευθαλία Κακιοπούλου, ομογενειακοί παράγοντες από την Παμμακεδονική, την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης με τον πρόεδρο της κ. Σπύρο Κωσταδήμα, την Ποντιακή Αδελφότητα και τους Γρεβενιώτες της Γερμανίας
Ανοίγοντας τις εργασίες της 5ης Συνδιάσκεψης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας και της ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλης Μαγειρίας ανέφερε στην εισήγηση του: «Εμείς (ΠΟΠΣΒ) πήραμε την πρωτοβουλία κι ιδρύσαμε την Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, με έδρα το Μέτσοβο στην Πατρίδα μας. Η Αμφικτιονία καλείται να αναλάβει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της επανασύνδεσης της ελληνικής βλαχόφωνης διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο ώστε να αναδείξει με ενάργεια και κατά τρόπο εξωστρεφή και δυναμικό, μέσα κι έξω απ’ την Ελλάδα:
- τη γνήσια και αυθεντική έκφραση της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης,
- και να προβάλλει την ιστορική της ταυτότητα και τις ιστορικές αξίες και ρίζες της».
Κατόπι ο αντιπρόεδρος κι υπεύθυνος Ευρώπης της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Βασίλειος Γκερμότσης τόνισε με έμφαση, μεταφέροντας, όπως είπε, και «το κοινό αίσθημα των Βλάχων ομογενών» ότι «η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του βλαχόφωνου στοιχείου και της βλαχόφωνης διασποράς συνολικά κι έχει την υποχρέωση να αγκαλιάσει τους απανταχού βλαχόφωνους Ρωμιούς, δηλαδή Έλληνες».
Συνεχίζοντας ο υπεύθυνος της Αμφικτιονίας στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Έσσης κ. Αντώνιος Βαρβάρας σημείωσε την «ικανοποίηση της Ομογένειας για τη συγκρότηση της Αμφικτιονίας» και δήλωσε καταχειροκροτούμενος ότι «από την Γερμανία οι Έλληνες Βλάχοι μαζί με όλους τους Ομογενείς, πιστοί στις παραδόσεις των προγόνων μας, στέλνουμε μήνυμα Αλληλεγγύης, Αισιοδοξίας κι Ελπίδας γα την πατρίδα μας την ΕΛΛΑΔΑ, και τον απανταχού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ».
Η 5η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου κ. Μαγειρία κι αποφασίστηκε όλοι μαζί να εργαστούν προκειμένου:
Α. Να φέρουμε εγγύτερα το σύνολο των ατόμων βλαχόφωνης καταγωγής της υφηλίου, ήτοι των απανταχού Ελλήνων Βλάχων δημιουργώντας:
- σχέσεις συναλληλίας και αλληλεγγύης ανάμεσά μας,
- και μονιμότερους δεσμούς με το μητροπολιτικό κέντρο και κοιτίδα του βλαχόφωνου Ελληνισμού, την Ελλάδα, καθώς και με το διαχρονικό και πανανθρώπινο ελληνικό πολιτισμό.
Β. Να εργαστούμε κατά τρόπο συστηματικό ώστε να θέσουμε τις βάσεις για διαρκή υπόμνηση στις νέες γενιές αναφορικά με τις ρίζες και τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή των Βλάχων, ως συνιστώσας άρρηκτα συνδεδεμένης όχι μόνο με το παρελθόν της Ελλάδας, αλλά και την οικουμενική διάσταση του σύγχρονου Ελληνισμού,
Γ. Να δημιουργήσουμε σταθερές και ισχυρές γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, το μητροπολιτικό κέντρο της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης και τις λοιπές χώρες στις οποίες διαβιεί η βλαχόφωνη διασπορά,
Δ. Να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και διαχρονική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές ατόμων βλαχόφωνης καταγωγής ανά την υφήλιο, που οφείλουν να θυμούνται και να τιμούν τις ρίζες και τις μακραίωνες παραδόσεις των προγόνων τους,
Ε. Να εργαστούμε για την ανάδειξη, προβολή και διατήρηση της γνήσιας, ανόθευτης και πλούσιας ελληνοβλαχικής μουσικοχορευτικής παράδοσης σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.
ΣΤ. Να εργαστούμε, εντός και εκτός Ελλάδος,
- για την ανάδειξη και διάσωση της ελληνοβλαχικής πολιτιστικής παράδοσης,
- των πατροπαράδοτων ηθών, των εθίμων,
- της πλούσιας και αστείρευτης βλαχικής λαογραφίας,
-καθώς κυρίως και της σημαντικής προφορικής βλαχικής διαλεκτικής παρακαταθήκης και των διαφόρων μορφών και ιδιαιτεροτήτων της,
Τη Συνδιάσκεψη κάλυψε δημοσιογραφικά η ομογενειακή εφημερίδα "EUROPOLITIS", στην Ευρώπη, παρουσία και του εκδότη της Βασιλείου Βούργαρη.
Προηγουμένως, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013, ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας και η ελληνική αποστολή επισκέφτηκαν τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη κ. Ευθαλία ΚΑΚΙΟΠΟΥΛΟΥ στο Γενικό Προξενείο ύστερα από πρόσκλησή της.
Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη συμμετοχή των Ομογενών κι ιδιαίτερα της ομογενειακής Νεολαίας στις εκδηλώσεις. Από την Ελλάδα στην αποστολή συμμετείχε κι ο επί μακρό διάστημα πρώην αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Ιωάννης Κοκκόνης. Ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι Αφοί Τράσια (Χρήστος και Φώτης) κι ο Κώστας Σμόλικας.
Σε όλες τις παραπάνω επαφές του προέδρου της ΠΒΑ κ. Μαγειρία, σημειώθηκε, τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συνομιλητές του, η σημασία της ίδρυσης της ΠΒΑ, οι ρεαλιστικοί κι επωφελείς στόχοι της, όπως αυτοί έχουν διατυπωθεί στο Καταστατικό της κι εκφράζονται και στα αντίστοιχα ψηφίσματα των τριών Συνδιασκέψεών της. Τόσο οι ομογενειακοί παράγοντες όσο κι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας αλλά και της Εκκλησίας μας στη Διασπορά εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους και τη διάθεση συνεργασίας για την προαγωγή των στόχων της ΠΒΑ επ’ ωφελεία του όλου Ελληνισμού του οποίου η βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη είναι διαχρονικά συστατικό, αναπόσπαστο, ζωντανό και δυναμικό στοιχείο.