Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΟΡΑ

Με κάμερες ο έλεγχος στα σύνορα,για να σταματήσει η παράνομη κάθοδος Αλβανών

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη  για την Ήπειρο

Παρακολούθηση των συνόρων με θερμικές κάμερες και άλλα μέσα για να αποτρέπεται ή να προλαμβάνεται ή είσοδος λαθρομεταναστών και κακοποιών στοιχείων από την Αλβανία, όπως γίνεται σήμερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, σχεδιάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και για την Ήπειρο.Η «στεγανοποίηση» των συνόρων με αυτό τον τρόπο ήταν το νέο στοιχείο που προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Νίκου Δένδια με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και το δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη. Πρόκειται όμως για μέτρο που μπορεί να υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα και αφού βρεθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ.Ως άμεσα υλοποιήσιμο μέτρο, για να επανέλθει το αίσθημα ασφαλείας στο Πωγώνι και στην παραμεθόρια περιοχή ευρύτερα, είναι η επιστροφή όλων των αστυνομικών που από την Ήπειρο αποσπώνται στον Έβρο. Το θέμα του Κέντρου Κράτησης παράνομων μεταναστών στο παλιό ΚΤΕΟ Κακαβιάς συζητήθηκε, αλλά δεν φαίνεται να είναι στις πολύ άμεσες προτεραιότητες, μετατίθεται για αργότερα.

Σε καλό κλίμα
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νέοι Αγώνες",η συνάντηση στο υπουργείο έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως μετέφεραν οι δυο αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι περιέγραψαν στον υπουργό τα προβλήματα αστυνόμευσης, ο Περιφερειάρχης για όλη την Περιφέρεια και δη την παραμεθόρια περιοχή και ο κ. Καψάλης για το δήμο του.Ο κ. Καχριμάνης, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας, μετέφερε στον υπουργό την ανησυχία που υπάρχει στα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου, μετά και την πρόσφατη δολοφονία του ζεύγους ηλικιωμένων στα Κτίσματα Πωγωνίου, ενώ στο φόβο που διακατέχει τον κόσμο από τις εγκληματικές πράξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πωγωνίου, προσκομίζοντας μάλιστα και σχετικά δημοσιεύματα του τύπου, αποφάσεις και αιτήματα του δήμου και φορέων, αποδήμων κλπ. Και οι δυο αναγνώρισαν τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύουν αξιωματικοί και αστυνομικοί που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή.

Επιστροφή όλων των αστυνομικών
Ο υπουργός, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια και από δηλώσεις του δημάρχου, στην τοποθέτησή του εμφανίστηκε γνώστης του προβλήματος που υπάρχει με τους διακινητές ναρκωτικών και της εισόδου πάσης φύσεως παράνομων από τα σύνορα της Ηπείρου, πρόσθεσε ότι ήδη με απόφαση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ έχουν επιστρέψει οι αστυνομικοί που ήταν αποσπασμένοι στον Έβρο, ενημερώνοντας παράλληλα πως δόθηκαν κατευθύνσεις στις Αστυνομικές Αρχές της Ηπείρου για ένταση των προσπαθειών τους στην φύλαξη των παραμεθόριων περιοχών.Ήδη, έχουν επιστρέψει αυτές τις μέρες 45 αστυνομικοί με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και αναμένεται με βάση όσα είπε ο υπουργός, να επανέλθουν και οι υπόλοιποι 95, ώστε να βρεθούν στις θέσεις τους όσοι υπηρετούσαν στα σύνορα. Τα μέτρα με τον φράχτη και τις κάμερες στον Έβρο αποδίδουν και παρόλο που μέχρι το Μάιο του 2014 πρέπει να υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία, μπορούν να αποδεσμευθούν οι αστυνομικοί από την Ήπειρο, όπως έγινε γνωστό κατά τη συζήτηση με τον υπουργό.Ενίσχυση μπορούν να προσδοκούν οι αστυνομικές υπηρεσίες κοντά στα σύνορα και από την μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ, αλλά το φθινόπωρο, όπως είπε ο κ. Δένδιας απαντώντας σε αίτημα του κ. Καψάλη για στελέχωση του Α.Τ Δελβινακίου.

Μελέτη από ΕΜΠ και κονδύλια ΕΣΠΑ
Σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για την προμήθεια και τοποθέτηση θερμικών καμερών στα ελληνοαλβανικά σύνορα και ειδικότερα στα πολλά περάσματα που υπάρχουν και τα χρησιμοποιούν κάθε λογής παράνομοι για να μπουν στην χώρα μας. Η αυτοδιοίκηση, τοπική και περιφερειακή θα συμβάλλουν με δικά τους μέσα και προτάσεις για να συνταχθεί η μελέτη.Η προμήθεια θα επιδιωχθεί να γίνει, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Πωγωνίου, μέσα από το ΕΣΠΑ, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για άμεση προσπάθεια δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ βαδίζει προς το τέλος του.Οι κάμερες θα δίνουν στοιχεία για τις κινήσεις προσώπων σε κέντρο επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί και έτσι θα μπορεί να ελεγχθεί η λαθρομετανάστευση. Θα επεμβαίνουν οι αστυνομικοί των συνόρων κάθε φορά που θα απαιτείται, όπως συμβαίνει στον Έβρο. Βέβαια, εκεί υπάρχει και ο περίφημος φράχτης, αλλά για τα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν προβλέπεται αντίστοιχο μέτρο, μόνο οι κάμερες. Εφόσον τοποθετηθεί και λειτουργήσει τέτοιο σύστημα θα εξοικονομηθεί και αστυνομικό προσωπικό από μπλόκα και περιπολίες που χρειάζονται σήμερα.

Μετατίθεται για αργότερα το Κέντρο κράτησης
Στη συνάντηση θίχτηκε και το γνωστό θέμα που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στο Πωγώνι και όχι μόνο, της ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Κράτησης παράνομων μεταναστών στο παλιό ΚΤΕΟ Κακαβιάς. Από τον Φεβρουάριο υφίσταται το θέμα με την τότε αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Δένδια στα Γιάννινα και δηλώσεις του στην συνέχει περί λειτουργίας από το τέλος του καλοκαιριού. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει, αφού δεν έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και η Περιφέρεια δεν έχει παραχωρήσει ακόμη το κτίριο που της ανήκει, το παλιό ΚΤΕΟ. Όπως δήλωσε ο άμεσα ενδιαφερόμενος δήμαρχος Πωγωνίου δεν συζητήθηκε εκτενώς, όμως δεν αλλάζει η επιλογή του υπουργείου, απλά ο χρόνος φαίνεται να μετατίθεται. Άλλωστε δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για να επιχειρήσει το υπουργείο την δημιουργία του Κέντρου, έστω κι αν θα είναι για προσωρινή κράτηση λαθρομεταναστών. Προφανώς, υπουργείο και Περιφέρεια θα αναζητήσουν στην πορεία τρόπο για να προχωρήσει το Κέντρο και αφού επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί η κοινωνική συναίνεση των κατοίκων της περιοχής και η άρση των αντιδράσεων του δήμου Πωγωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου